Tipy

Rozehrajte to nápaditě s Bohemia Sektem

V každé sklence může váš oblíbený sekt roztančit hru chutí, vůní i barev společně s dalšími lákavými hráči. Je jen čistě na vás, zda budete chtít okouzlit, rozvášnit, osvěžit či udělat na jiné dojem.

O sektu

Kategorie šumivých vín

Jakostní šumivé víno

Jakostní šumivé víno neboli sekt je výrobek, který se získává z čerstvých hroznů, z hroznového moštu nebo z vína prvotním, nebo druhotným kvašením se stanovenou dobou výroby v minimální délce šesti měsíců u metody Charmat a devět měsíců u klasické, neboli tradiční výroby kvašením v lahvi. Přetlak oxidu uhličitého pocházejícího výhradně z kvašení musí činit minimálně 3,5 baru a cuvée pro jakostní šumivá vína musí obsahovat nejméně 9 % objemových alkoholu.

Šumivé víno

Šumivé víno je výrobek, který se sice získává stejným postupem jako sekt, nemá však stanovenou minimální dobu výroby. Přetlak oxidu uhličitého pocházejícího výhradně z kvašení musí činit minimálně 3 bary a cuvée pro šumivá vína musí obsahovat nejméně 8,5 % objemových alkoholu.
Dlužno podotknout, že BOHEMIA SEKT vyrábí všechna svá šumivá vína jako sekty (tj. jakostní šumivá vína).

Metoda výroby

Tradiční metoda

Výrazy „kvašeno v lahvi tradiční metodou“ nebo „tradiční způsob“ nebo „klasická metoda“ nebo „klasická tradiční metoda“ mohou být použity pouze k popisu šumivých vín s chráněným označením původu nebo zeměpisným označením třetí země nebo jakostních šumivých vín, pokud výrobek:

1. získal oxid uhličitý vlivem druhotného alkoholového kvašení v lahvi
2. zůstal nepřetržitě v kontaktu s kvasničními kaly po dobu alespoň devíti měsíců v tomtéž podniku od okamžiku, kdy bylo vytvořeno cuvée
3. byl oddělen od kalů jejich odstřelením (degorzáží).

Transferní metoda

Na etiketě můžete narazit také na výraz „kvašeno v lahvi“. Ten se hlavně používá při tzv. transferní metodě výroby šumivého vína, kdy sice produkt také prokváší v lahvích, na rozdíl od tradiční metody se ale od kalů odděluje filtrací. Může se tak stát již po třech měsících.

Metoda Charmat

Toto označení znamená, že šumivé víno bylo vyrobeno kvašením v uzavřených tlakových nádobách.

 

Rozdělení šumivých vín dle obsahu zbytkového cukru

BRUT NATURE

0-3 g/l*

EXTRA BRUT

0–6 g/l

BRUT

0–12 g/l

EXTRA DRY

12–17 g/l

SEC

17–32 g/l

DEMI SEC

32–50 g/l

DOUX

50 g/l a více

* Tento údaj lze použít pouze u sektů, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr.

 

Na etiketě můžete také objevit:

Název vinařské podoblasti, jestliže vinné hrozny užité k výrobě cuvée pocházejí nejméně z 85 % z této vinařské podoblasti.
Název odrůdy, jestliže produkt byl nejméně z 85 % získán z vinných hroznů, které pocházejí z této odrůdy.
Názvy nejvýše tří odrůd, jestliže vinné hrozny, z nichž byl produkt získán, pocházejí výlučně z těchto odrůd.
Název vinařské oblasti, v níž bylo víno vyrobeno, dále zemi původu vína nebo vinných hroznů, jestliže z tohoto vína nebo těchto vinných hroznů bylo víno vyrobeno alespoň z 50 %.

Jak správně servírovat

Připravíme lahev vychlazenou na 3 – 5o C a odstraníme kapsli.

Roztočíme drátěnou sponu ("agrafu") a sejmeme ji z korkové zátky.

Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou, točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Servírujeme do sklenek typu „flétna“, cca. do jedné poloviny sklenky.

Sekt do páru s jahodou

Nejoblíbenější tandem na pohled i na chuť. Kombinace, která stylově doladí každou sklenku sektu. Nejvíc tento způsob podávání potěší v letním období. A příprava nemůže být jednodušší.

 

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

- čerstvé jahody

Postup:

- čerstvou omytou jahodu napíchněte na dlouhé napichovátko, které umístíte do sklenky dobře vychlazeného sektu

 

Nezapomeňte: Používejte pouze čerstvé jahody, ne kompotované či zmražené (ani zmražená jahoda rozehřátá v mikrovlnce už nikdy nebude jako čerstvá). Před napíchnutím jahodu prohlédněte, zda je zdravá, není namáčknutá, či dokonce nahnilá, ať si svůj zážitek skutečně vychutnáte. Pokud nemáte k dispozici čerstvé jahody, tuto kombinaci si nechte na jindy, nebo vyzkoušejte jako alternativu náš tip na koktejl Fragolini.

Tančící brusinky

Objevte nový, zábavný způsob, jak si užít sklenku sektu. Vy i vaši hosté si ho určitě zamilujete nejen pro skvělou chuť, ale i díky efektnímu vzhledu, kdy sušené brusinky v sektu „tančí" na bublinkách. Na přípravě není nic složitého!

 

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

- sušené brusinky

Postup:

- sušené brusinky důkladně propláchněte vlažnou vodou
- do sklenky sektu vhoďte cca 5 sušených brusinek
- ihned podávejte

 

Nezapomeňte: Brusinky je nutné propláchnout vodou. Když to neuděláte, mohou zanechat neestetický „olejovitý" povlak na hladině a na stěnách sklenky. Do sklenky vždy nejprve nalijte sekt a poté vhoďte brusinky - pokud by se sekt naléval na brusinky, příliš by pěnil.

Hugo

Tento velmi osvěžující koktejl pochází ze severní Itálie. Kombinaci, která vám připomene slunnou letní atmosféru, si však můžete dopřát kdykoliv. Navíc ho vytvoříte jedna dvě.

 

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

- 2 cl bezového sirupu
- limetku a mátu

Postup:

- do sektové sklenky vložte led (2-3 menší kostky)
- dolijte 10 cl Bohemia Sektu demi sec
- kousky limetky vymačkejte a vložte do sklenky
- přidejte 1 cl bezového sirupu
- ozdobte snítkou máty

 

Tip: Připravit si můžete také alternativu bez alkoholu, když Bohemia Sekt demi sec nahradítenealkoholickým Bohemia Sektem.

Fragolini

Fantastická alternativa k sektu s jahodou, kterou si můžete snadno připravit kdykoliv během roku. „Letní" koktejl Fragolini vás i vaše hosty potěší kouzelnou chutí jahod, i když zrovna není jejich sezóna.

 

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

- kvalitní jahodové pyré s obsahem ovoce minimálně 50 %

Postup:

- do skleničky odměřte 1,5 cl pyré
- pyré na dně skleničky dolijte pomalu po skle sektem
- přidejte napichovátko (míchátko)
- můžete navrch ozdobit čerstvou jahodou na napichovátku

 

Tip: Při podávání doporučujeme koktejl jemně zamíchat. Jedině tak se ideálně propojí pyré se sektem a koktejl neztratí svoji perlivost.

Bellini

V jakoukoliv roční dobu si můžete připravit tento úžasný letní koktejl. Zrodil se v Benátkách, ve městě milenců. Rozehrát s ním můžete ale nejen chvilky ve dvou. Díky jednoduché přípravě s ním ozvláštníte každou svou party.

 

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

- kvalitní broskvové pyré s obsahem ovoce minimálně 50 %

Postup:

- do skleničky odměřte 1,5 cl pyré
- pyré na dně skleničky dolijte pomalu po skle sektem
- přidejte napichovátko (míchátko)
- na závěr můžete koktejl ozdobit plátkem broskve na napichovátku

 

Tip: Při podávání doporučujeme koktejl jemně zamíchat. Jedině tak se ideálně propojí pyré se sektem a koktejl neztratí svoji perlivost.

Kir Royal

Vyzkoušejte tento na výsost královský chuťový zážitek původem z Francie. Jednoduše si jej připravíte kdykoliv během roku.

 

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

- kvalitní sirup z černého rybízu s vysokým obsahem ovoce

Postup:

- do skleničky odměřte 1,5 cl sirupu
- sirup na dně skleničky dolijte pomalu po skle sektem
- přidejte napichovátko (míchátko)
- na závěr můžete koktejl ozdobit trsem černého rybízu nebo kuličkou červeného hroznového vína na napichovátku

 

Tip: Při podávání doporučujeme koktejl jemně zamíchat. Jedině tak se ideálně propojí pyré se sektem a koktejl neztratí svoji perlivost.

Mimosa

Tak prostá a přitom tak okouzlující kombinace Bohemia Sektu a svěžích pomerančů si vás snadno získá. Osvěžující koktejl navíc zvládne opravdu každý, a to kdykoliv během roku.

 

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

- 10 cl čerstvě lisované pomerančové šťávy

Postup:

- do sektové sklenky nalijte 10 cl Bohemia Sektu demi sec
- doplňte čerstvou pomerančovou šťávou vylisovanou z dobře vychlazených zralých pomerančů
- můžete ozdobit plátkem pomeranče

 

Nezapomeňte: Většina běžně prodávaných džusů se nikdy nemůže rovnat chuti skutečně čerstvě vymačkaných pomerančů. Trocha námahy stojí za to, abyste koktejl připravili tím nejlepším možným způsobem.

Koktejl plný vášně

Název tohoto koktejlu říká vše. Rozehrajte váš romantický večer s koktejlem plným fantazie a vášnivých chutí.

 

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

použijte variantu Bohemia Sekt rosé demi sec
4 cl Pražské vodky
3 cl bezového sirupu
1 cl čerstvé limetkové šťávy
6 cl čerstvě vymačkané šťávy z růžového grapefruitu
Mattoni
šejkr

Postup:

- v šejkru smíchejte vodku, sirup, limetkovou a grepovou šťávu
- protřepejte
- základ nalijte do šampaňské misky
- dolijte Bohemia Sektem rosé demi sec a Mattoni

 

Tip: Jako ozdobu koktejlu doporučujeme použít jahody, borůvky a lístky čerstvé bazalky.

french 75

Receptura tohoto nápoje byla formulována v roce 1925 v Harry's New York Baru v Paříži, kde ji můžete dodnes ochutnat. Koktejl rafinované, originální chuti zvládnete připravit i sami doma.

 

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

doporučujeme použít Bohemia Sekt brut
6 cl ginu Dynybyl
4 cl čerstvě lisované citrónové šťávy
2 cl cukrového sirupu
1 cl anýzového likéru
šejkr a led

Postup:

- šejkr naplňte alespoň do poloviny ledem
- odměřte do něj gin, citrónovou šťávu, cukrový sirup a anýzový likér (toho může být i o něco méně)
- protřepejte
- tento základ nalijte do šampaňské misky
- poté doplňte sektem Bohemia Sekt brut