Tipy

Tipy
Rozehrajte to nápaditě
s Bohemia Sektem

V každé sklence může váš oblíbený sekt roztančit hru chutí, vůní i barev společně s dalšími lákavými hráči. Je jen čistě na vás, zda budete chtít okouzlit, rozvášnit, osvěžit či udělat na jiné dojem.

O sektu

Kategorie šumivých vín

Jakostní šumivé víno

Jakostní šumivé víno neboli sekt je výrobek, který se získává z čerstvých hroznů, z hroznového moštu nebo z vína prvotním, nebo druhotným kvašením se stanovenou dobou výroby v minimální délce šesti měsíců u metody Charmat a devět měsíců u klasické, neboli tradiční výroby kvašením v lahvi. Přetlak oxidu uhličitého pocházejícího výhradně z kvašení musí činit minimálně 3,5 baru a cuvée pro jakostní šumivá vína musí obsahovat nejméně 9 % objemových alkoholu.

Šumivé víno

Šumivé víno je výrobek, který se sice získává stejným postupem jako sekt, nemá však stanovenou minimální dobu výroby. Přetlak oxidu uhličitého pocházejícího výhradně z kvašení musí činit minimálně 3 bary a cuvée pro šumivá vína musí obsahovat nejméně 8,5 % objemových alkoholu.
Dlužno podotknout, že BOHEMIA SEKT vyrábí všechna svá šumivá vína jako sekty (tj. jakostní šumivá vína).

Rozdělení šumivých vín dle obsahu zbytkového cukru

BRUT NATURE

0-3 g/l*

EXTRA BRUT

0–6 g/l

BRUT

0–12 g/l

EXTRA DRY

12–17 g/l

SEC

17–32 g/l

DEMI SEC

32–50 g/l

DOUX

50 g/l a více

* Tento údaj lze použít pouze u sektů, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr.

Metoda výroby

Tradiční metoda

Výrazy „kvašeno v lahvi tradiční metodou“ nebo „tradiční způsob“ nebo „klasická metoda“ nebo „klasická tradiční metoda“ mohou být použity pouze k popisu šumivých vín s chráněným označením původu nebo zeměpisným označením třetí země nebo jakostních šumivých vín, pokud výrobek:

1. získal oxid uhličitý vlivem druhotného alkoholového kvašení v lahvi
2. zůstal nepřetržitě v kontaktu s kvasničními kaly po dobu alespoň devíti měsíců v tomtéž podniku od okamžiku, kdy bylo vytvořeno cuvée
3. byl oddělen od kalů jejich odstřelením (degorzáží).

Transferní metoda

Na etiketě můžete narazit také na výraz „kvašeno v lahvi“. Ten se hlavně používá při tzv. transferní metodě výroby šumivého vína, kdy sice produkt také prokváší v lahvích, na rozdíl od tradiční metody se ale od kalů odděluje filtrací. Může se tak stát již po třech měsících.

Metoda Charmat

Toto označení znamená, že šumivé víno bylo vyrobeno kvašením v uzavřených tlakových nádobách.

Na etiketě můžete také objevit:

Název vinařské podoblasti, jestliže vinné hrozny užité k výrobě cuvée pocházejí nejméně z 85 % z této vinařské podoblasti.
Název odrůdy, jestliže produkt byl nejméně z 85 % získán z vinných hroznů, které pocházejí z této odrůdy.
Názvy nejvýše tří odrůd, jestliže vinné hrozny, z nichž byl produkt získán, pocházejí výlučně z těchto odrůd.
Název vinařské oblasti, v níž bylo víno vyrobeno, dále zemi původu vína nebo vinných hroznů, jestliže z tohoto vína nebo těchto vinných hroznů bylo víno vyrobeno alespoň z 50 %.

Jak správně servírovat

Připravíme lahev vychlazenou na 3 – 5o C a odstraníme kapsli.

Roztočíme drátěnou sponu ("agrafu") a sejmeme ji z korkové zátky.

Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou, točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Servírujeme do sklenek typu „flétna“, cca. do jedné poloviny sklenky.

Bohemia Sekt

FRAGOLINI

Fantastická alternativa k sektu s jahodou, kterou si můžete snadno připravit kdykoliv během roku. „Letní" koktejl Fragolini vás i vaše hosty potěší kouzelnou chutí jahod, i když zrovna není jejich sezóna.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • kvalitní jahodové pyré s obsahem ovoce minimálně 50 %

Postup:

  • do skleničky odměřte 1 díl jahodového pyré
  • pyré dolijte 3 díly sektu
  • podávejte na ledu
  • navrch můžete ozdobit čerstvou jahodou

Bohemia Sekt

BELLINI

V jakoukoliv roční dobu si můžete připravit tento úžasný letní koktejl. Zrodil se v Benátkách, ve městě milenců. Rozehrát s ním můžete ale nejen chvilky ve dvou. Díky jednoduché přípravě s ním ozvláštníte každou svou party.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • kvalitní broskvové pyré s obsahem ovoce minimálně 50 %

Postup:

  • do skleničky odměřte 1 díl pyré
  • pyré dolijte 3 díly sektu
  • podávejte na ledu
  • na závěr můžete koktejl ozdobit plátkem broskve

Bohemia Sekt

MIMOSA

Tak prostá, a přitom tak okouzlující kombinace Bohemia Sektu a svěžích pomerančů si vás snadno získá. Osvěžující koktejl navíc zvládne opravdu každý, a to kdykoliv během roku.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • 1 díl čerstvě lisované pomerančové šťávy

Postup:

  • do sklenky nalijte 1 díl sektu
  • doplňte čerstvou pomerančovou šťávou vylisovanou z dobře vychlazených zralých pomerančů
  • podávejte na ledu
  • můžete ozdobit plátkem pomeranče

Bohemia Sekt

BUBBLE SUNSET

Koktejl inspirovaný teplými letními večery, které jsou jako stvořené pro chvíle ve dvou i setkání s přáteli pod širým nebem. Ovocný, smyslný, plný toho nejlepšího z léta.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • 1 díl pomerančový fresh
  • 1 díl aperitivní nápoj

Postup:

  • do sklenky nalijte 1 díl aperitivního nápoje
  • doplňte 1 dílem čerstvého pomerančového freshe
  • dolijte 3 díly sektu
  • podávejte na ledu
  • můžete ozdobit plátkem pomeranče