Tipy

Tipy
Rozehrajte to nápaditě
s Bohemia Sektem

V každé sklence může váš oblíbený sekt roztančit hru chutí, vůní i barev společně s dalšími lákavými hráči. Je jen čistě na vás, zda budete chtít okouzlit, rozvášnit, osvěžit či udělat na jiné dojem.

O sektu

Kategorie šumivých vín

Jakostní šumivé víno

Jakostní šumivé víno neboli sekt je výrobek, který se získává z čerstvých hroznů, z hroznového moštu nebo z vína prvotním, nebo druhotným kvašením se stanovenou dobou výroby v minimální délce šesti měsíců u metody Charmat a devět měsíců u klasické, neboli tradiční výroby kvašením v lahvi. Přetlak oxidu uhličitého pocházejícího výhradně z kvašení musí činit minimálně 3,5 baru a cuvée pro jakostní šumivá vína musí obsahovat nejméně 9 % objemových alkoholu.

Šumivé víno

Šumivé víno je výrobek, který se sice získává stejným postupem jako sekt, nemá však stanovenou minimální dobu výroby. Přetlak oxidu uhličitého pocházejícího výhradně z kvašení musí činit minimálně 3 bary a cuvée pro šumivá vína musí obsahovat nejméně 8,5 % objemových alkoholu.
Dlužno podotknout, že BOHEMIA SEKT vyrábí všechna svá šumivá vína jako sekty (tj. jakostní šumivá vína).

Rozdělení šumivých vín dle obsahu zbytkového cukru

BRUT NATURE

0-3 g/l*

EXTRA BRUT

0–6 g/l

BRUT

0–12 g/l

EXTRA DRY

12–17 g/l

SEC

17–32 g/l

DEMI SEC

32–50 g/l

DOUX

50 g/l a více

* Tento údaj lze použít pouze u sektů, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr.

Metoda výroby

Tradiční metoda

Výrazy „kvašeno v lahvi tradiční metodou“ nebo „tradiční způsob“ nebo „klasická metoda“ nebo „klasická tradiční metoda“ mohou být použity pouze k popisu šumivých vín s chráněným označením původu nebo zeměpisným označením třetí země nebo jakostních šumivých vín, pokud výrobek:

1. získal oxid uhličitý vlivem druhotného alkoholového kvašení v lahvi
2. zůstal nepřetržitě v kontaktu s kvasničními kaly po dobu alespoň devíti měsíců v tomtéž podniku od okamžiku, kdy bylo vytvořeno cuvée
3. byl oddělen od kalů jejich odstřelením (degorzáží).

Transferní metoda

Na etiketě můžete narazit také na výraz „kvašeno v lahvi“. Ten se hlavně používá při tzv. transferní metodě výroby šumivého vína, kdy sice produkt také prokváší v lahvích, na rozdíl od tradiční metody se ale od kalů odděluje filtrací. Může se tak stát již po třech měsících.

Metoda Charmat

Toto označení znamená, že šumivé víno bylo vyrobeno kvašením v uzavřených tlakových nádobách.

Na etiketě můžete také objevit:

Název vinařské podoblasti, jestliže vinné hrozny užité k výrobě cuvée pocházejí nejméně z 85 % z této vinařské podoblasti.
Název odrůdy, jestliže produkt byl nejméně z 85 % získán z vinných hroznů, které pocházejí z této odrůdy.
Názvy nejvýše tří odrůd, jestliže vinné hrozny, z nichž byl produkt získán, pocházejí výlučně z těchto odrůd.
Název vinařské oblasti, v níž bylo víno vyrobeno, dále zemi původu vína nebo vinných hroznů, jestliže z tohoto vína nebo těchto vinných hroznů bylo víno vyrobeno alespoň z 50 %.

Jak správně servírovat

Připravíme lahev vychlazenou na 3 – 5o C a odstraníme kapsli.

Roztočíme drátěnou sponu ("agrafu") a sejmeme ji z korkové zátky.

Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou, točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Servírujeme do sklenek typu „flétna“, cca. do jedné poloviny sklenky.

Bohemia Sekt

FRAGOLINI

Fantastická alternativa k sektu s jahodou, kterou si můžete snadno připravit kdykoliv během roku. „Letní" koktejl Fragolini vás i vaše hosty potěší kouzelnou chutí jahod, i když zrovna není jejich sezóna.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • kvalitní jahodové pyré s obsahem ovoce minimálně 50 %

Postup:

  • do skleničky odměřte 1 díl jahodového pyré
  • pyré dolijte 3 díly sektu
  • podávejte na ledu
  • navrch můžete ozdobit čerstvou jahodou

Tip: Do šejkru nalijte suroviny – pyré, sekt a doplňte ledem. Šejkr uzavřete, důkladně protřepejte a můžete podávat ve vysokých nachlazených sklenicích.

Bohemia Sekt

BELLINI

V jakoukoliv roční dobu si můžete připravit tento úžasný letní koktejl. Zrodil se v Benátkách, ve městě milenců. Rozehrát s ním můžete ale nejen chvilky ve dvou. Díky jednoduché přípravě s ním ozvláštníte každou svou party.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • kvalitní broskvové pyré s obsahem ovoce minimálně 50 %

Postup:

  • do skleničky odměřte 1 díl pyré
  • pyré dolijte 3 díly sektu
  • podávejte na ledu
  • na závěr můžete koktejl ozdobit plátkem broskve

Tip: Při podávání doporučujeme koktejl jemně zamíchat. Jedině tak se ideálně propojí pyré se sektem a koktejl neztratí svoji perlivost.

Bohemia Sekt

MIMOSA

Tak prostá, a přitom tak okouzlující kombinace Bohemia Sektu a svěžích pomerančů si vás snadno získá. Osvěžující koktejl navíc zvládne opravdu každý, a to kdykoliv během roku.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • 1 díl čerstvě lisované pomerančové šťávy

Postup:

  • do sklenky nalijte 1 díl sektu
  • doplňte čerstvou pomerančovou šťávou vylisovanou z dobře vychlazených zralých pomerančů
  • podávejte na ledu
  • můžete ozdobit plátkem pomeranče

Tip: Většina běžně prodávaných džusů se nikdy nemůže rovnat chuti skutečně čerstvě vymačkaných pomerančů. Trocha námahy stojí za to, abyste koktejl připravili tím nejlepším možným způsobem.

Bohemia Sekt

BUBBLE SUNSET

Koktejl inspirovaný teplými letními večery, které jsou jako stvořené pro chvíle ve dvou i setkání s přáteli pod širým nebem. Ovocný, smyslný, plný toho nejlepšího z léta.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • 1 díl pomerančový fresh
  • 1 díl Aperol

Postup:

  • do sklenky nalijte 1 díl Aperolu
  • doplňte 1 dílem čerstvého pomerančového freshe
  • dolijte 3 díly sektu
  • podávejte na ledu
  • můžete ozdobit plátkem pomeranče

Tip: Ingredience dobře promíchejte a podávejte ve vychlazené sklenici s ledem.