Přeskočit na obsah

Jak se rodí sekt

tradicni-metoda-1

Tradiční metoda

Základem dobrého sektu je kvalitní tiché víno. Vína nejčastěji vybíráme z několika odrůd, jejichž spojením vzniká cuvée. Jednotlivé odrůdy se díky svým specifickým vlastnostem promítnou do charakteristiky budoucího sektu. Než se ale z tichého vína stane víno šumivé, odehraje se velký příběh.

Do cuvée se nejprve přidá tirážní likér (směs vína a cukru) a kvasinky. Vzniklá tiráž se stočí do lahví, uzavře se korunkovým uzávěrem a začíná druhotné kvašení. Kvasinky přemění dodaný cukr na alkohol a současně se jako vedlejší produkt kvašení vytváří oxid uhličitý – tím vznikají bublinky, typický znak sektu. Proces kvašení trvá pět až šest týdnů, a pak je šumivé víno na světě. To ale není zdaleka vše.

tradicni-metoda-3

Pro jeho správné vyzrání necháme sekt „ležet na kvasinkových kalech“ minimálně devět, obvykle ale spíše dvanáct, patnáct a dokonce i třicet šest měsíců a více. Pozvolné a dlouhé zrání je pro kvalitu sektů totiž to nejdůležitější. Kvasinkový kal v lahvích je pak nutné setřást na zátku a následně odstranit.

Lahve se nejprve uloží buď do dřevěných stojanů (tzv. pupitrů), nebo do drátěných košů (tzv. gyropalet). Na začátku setřásání kalů (remuáže) jsou lahve v horizontální poloze, na konci pak jejich hrdla míří směrem k zemi. S uvolněním korunkového uzávěru dochází i k odstranění kvasinek, které se shromáždily na zátce. Tomuto procesu říkáme odkalení neboli degorsáž.

tradicni-metoda-2

Sekt je třeba ještě doplnit expedičním likérem (směsí vína a cukru), hrdlo uzavřít korkovou zátkou a zajistit drátěným košíčkem (agrafou). Lahve pak putují zpět do sklepa, kde si ještě minimálně pár týdnů poleží. Než definitivně opustí výrobní proces, opatříme sekty kapslemi, které kryjí hrdla lahví a etiketami s údaji o sektu. Zkušený zákazník si pak v etiketě čte jako v knize a dozví se z ní vše podstatné.

Tradiční metodou vzniká ve Starém Plzenci naše prémiová značky Bohemia Sekt Prestige, náš nejdéle nepřetržitě vyráběný sekt Chateau Radyně nebo výjimečný ročníkový Louis Girardot, který ochutnala i britská královna Alžběta II. při návštěvě Prahy.

Klasická metoda
charmatova-metoda

Charmatova metoda

Začátek cesty sektů vyráběných charmatovou i tradiční metodou je vždy stejný. V obou případech nejprve pečlivě vybíráme vína do základního cuvée. Rozdíl nastává až kam cuvée putuje v následujícím kroku.

Prokvášení v lahvích, typické pro tradiční metodu, střídá u charmatové metody kvašení ve velkých tlakových nádobách. Největší nádoba pro cuvée ve Starém Plzenci dokáže obsáhnout přes milion lahví. Sekt se stáčí do lahví až na konci celého výrobního procesu, který trvá minimálně šest měsíců. Charmatovou metodou vyrábíme ve Starém Plzenci nejoblíbenějí tuzemskou značku sektů – proslulý Bohemia Sekt. Kdykoliv se najde malý či velký důvod vychutnávat si společné okamžiky, Bohemia Sekt je vždy u toho už více než půl století.

Charmatova metoda

Jak správně servírovat

jak-servirovat-0 jak-servirovat-1 carousel_PINK_1080x1350_v02_karta3 carousel_ICE_1080x1350_v02_karta4

Vezměte lahev vychlazenou na 4-6 °C a odstraňte kapsli. Uvolněte agrafu a zabezpečte korek palcem. Pevně uchopte korek jednou rukou a druhou točte lahví, ideálně pod úhlem 45 supňů. Otevření by mělo být neslyšné a nemělo by dojít k vypěnění. Sekt nalijte do sklenek tvarem podobným květu tulipánu asi do poloviny. Na zdraví!

 

Bohemia Sekt ICE servírujte hlavně na ledu! Do větší skleničky vložte led. Nalijte ICE vychlazený na 4-6 °C. Ozdobte sekt mátou, která dokonale podtrhne chuť. Vychutnávejte s přáteli.

 

Bohemia Sekt Ice PiNK! servírujte hlavně na ledu! Do větší skleničky vložte led. Nalijte PiNK! vychlazený na 4-6 °C. Ozdobte malinou a mátou, které dokonale podtrhnou aroma. Vychutnávejte s přáteli.

Světové šumivé drinky

Bohemia Sekt

Bubble Sunset

Koktejl inspirovaný teplými letními večery, které jsou jako stvořené pro chvíle ve dvou i setkání s přáteli pod širým nebem. Ovocný, smyslný, plný toho nejlepšího z léta.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • 1 díl pomerančový fresh
  • 1 díl aperitivní nápoj

Postup:

  • do sklenky odměřte 1 díl pomerančového freshe
  • dolijte 3 díly sektu
  • doplňte 1 dílem aperitivního nápoje
  • podávejte na ledu
  • můžete ozdobit plátkem pomeranče
BUBBLE SUNSET
Bohemia Sekt

FRAGOLINI

Fantastická alternativa k sektu s jahodou, kterou si můžete snadno připravit kdykoliv během roku. „Letní" koktejl Fragolini vás i vaše hosty potěší kouzelnou chutí jahod, i když zrovna není jejich sezóna.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • kvalitní jahodové pyré s obsahem ovoce minimálně 50 %

Postup:

  • do skleničky odměřte 1 díl jahodového pyré
  • pyré dolijte 3 díly sektu
  • podávejte na ledu
  • navrch můžete ozdobit čerstvou jahodou
FRAGOLINI
Bohemia Sekt

BELLINI

V jakoukoliv roční dobu si můžete připravit tento úžasný letní koktejl. Zrodil se v Benátkách, ve městě milenců. Rozehrát s ním můžete ale nejen chvilky ve dvou. Díky jednoduché přípravě s ním ozvláštníte každou svou party.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • kvalitní broskvové pyré s obsahem ovoce minimálně 50 %

Postup:

  • do skleničky odměřte 1 díl pyré
  • pyré dolijte 3 díly sektu
  • podávejte na ledu
  • na závěr můžete koktejl ozdobit plátkem broskve
BELLINI
Bohemia Sekt

MIMOSA

Tak prostá, a přitom tak okouzlující kombinace Bohemia Sektu a svěžích pomerančů si vás snadno získá. Osvěžující koktejl navíc zvládne opravdu každý, a to kdykoliv během roku.

Co potřebujete k Bohemia Sektu:

  • 1 díl čerstvě lisované pomerančové šťávy

Postup:

  • do sklenky nalijte čerstvou pomerančovou šťávou vylisovanou z dobře vychlazených zralých pomerančů
  • doplňte sektem
  • podávejte na ledu
  • můžete ozdobit plátkem pomeranče
MIMOSA

Buďme Spolu na sítích