Pomáháme lidem vychutnat si jedinečné okamžiky života,
prožívat radost a dělit se o ni se svými blízkými.

Sommeliér radí co pít ke štědrovečerní večeři

Rybí polévka, smažený řízek z kapra nebo vánoční cukroví. K tomu všemu lze pít víno. Jde jen o to, vybrat to správné.


Sommeliér radí co pít ke štědrovečerní večeři

Rybí polévka, smažený řízek z kapra nebo vánoční cukroví. K tomu všemu lze pít víno. Jde jen o to, vybrat to správné.

Štědrovečerní večeře není jen o jídle. Sváteční stůl o vícero chodech by měly doplnit samozřejmě také vhodně zvolené nápoje. Které víno se hodí ke klasickému řízku kapra s bramborovým salátem? Čím si přiťuknout u vánočního stromečku, a nebo jestli si při pečení cukroví dopřát nějaké bublinky? Na to vše jsme se zeptali trojnásobného mistra ČR v sommelierství, Davida Krále.

Davide, můžete nám doporučit jaké víno je vhodné ke štědrovečernímu menu?

Vzhledem k tomu, že vánoční setkání s rodinou a přáteli je výjimečnou událostí, proto bych určitě doporučil zahájit slavnostní večeři aperitivem v podobě suchého sektu kategorie extra brut nebo brut. Bublinky totiž připraví chuťové pohárky na intenzivnější chuťový zážitek. A protože štědrovečerní večeře je jen jednou za rok. Určitě bych, obzvlášť pokud je rodinný kruh širší, doporučoval snoubit každý chod s jiným vínem.

Co můžeme tedy doporučit k rybí polévce a co naopak ke kaprovi?

Ke klasické rybí polévce bych doporučil vína odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský, ke smaženému kaprovi pak vína odrůd Ryzlink rýnský či Rulandské bílé. Osobně preferuji např. Víno Mikulov Sommmelier Club a Ryzlink rýnský 2017 pozdní sběr či Habánské sklepy Rulandské bílé 2015 pozdní sběr.

A co bublinky? Těmi si připijeme až pod stromečkem před rozdáváním dárků a nebo se některé druhy sektů hodí i přímo k klasické štědrovečerní večeři?

Samozřejmě – vánoční menu můžeme skvěle kombinovat i se sekty. K rybí polévce doporučuji snoubit spíše sušší šumivá vína kategorie extra brut. Ke smaženému kaprovi si vždy rád dám Bohemia Sekt Prestige brut, elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk z ryby, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat.

A co dezerty nebo sladké tečky obecně, i k těm je možné otevřít lahev sektu?

Šumivá vína se rozhodně skvěle hodí i k dezertům, je však nutné zajímat se, v jaké kondici jsou. K cukroví a sladkému obecně se hodí spíš polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru, a proto se hezky doplňují.

Může jít třeba o bílou či červenou variantu Bohemia Sektu demi sec nebo Bohemia Sekt Prestige demi sec. U vín bych já osobně určitě zvolil kategorii – výběr z hroznů, ledová či slámová.