Pomáháme lidem vychutnat si jedinečné okamžiky života,
prožívat radost a dělit se o ni se svými blízkými.

SZPI zjistila syntetický glycerol ve víně značkového vinařství

Vinařství Víno Mikulov stahuje z trhu několik tisíc lahví vína odrůdy Müller Thurgau slovenského původu z loňské výroby. Nařídila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která při kontrole zjistila, že víno v litrových lahvích výrobních šarží L13331 a L13332 obsahuje nepovolený syntetický glycerol. Společnost proto stahuje obě šarže z trhu. Spotřebitelům žádná rizika nehrozí.

„Všem našim odběratelům a koncovým spotřebitelům vín této značky se omlouváme. Stali jsme se obětí podvodu," říká Ondřej Beránek, jednatel a ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, pod kterou vinařství Víno Mikulov spadá. „Víno pro výrobu těchto šarží jsme zakoupili od našeho dlouhodobého slovenského dodavatele, kterému jsme plně důvěřovali. Ten je samozřejmě smluvně vázán dodávat pouze víno vyrobené povolenými vinařskými postupy," uvádí k situaci Beránek. Podle něj musí vinařství kvůli nedostatku hroznů z vlastních vinic a moravských hroznů od místních smluvních dodavatelů část vín nakupovat nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí.

„Nechceme být dále vystaveni podobným rizikům. Proto pořídíme do naší akreditované laboratoře speciální přístroj, který umožní podobnou situaci vlastní zpřísněnou vstupní kontrolou již předem vyloučit. Syntetický glycerol se totiž nedá běžnými laboratorními postupy zjistit. Provádění těchto specifických analýz chceme umožnit i ostatním producentům a zpracovatelům vína. Podobné problémy totiž mohou postihnout každého výrobce, který nakupuje víno od jiných zpracovatelů," vysvětluje Beránek.

Spotřebitelům žádné nebezpečí nehrozí

„Glycerol je běžnou součástí vína, utváří jeho chuť a plnost. Není ale povoleno jej do vína za tímto účelem přidávat. Syntetický glycerol není v takto nízkých koncentracích zdraví škodlivý, spotřebitelům tak žádné zdravotní riziko nehrozí," uvádí Jitka Götzová, ředitelka odboru bezpečnosti potravin z Úřadu pro potraviny Ministerstva zemědělství ČR.

V současné době je pro výrobce velmi obtížné zjistit, zda víno nakupované od dodavatelů jako surovina pro další vlastní výrobu obsahuje jen ty složky, které do něj patří. V České republice aktuálně neexistuje ani jedno odborné pracoviště, které by bylo schopno všechny nepovolené příměsi včetně glycerolu, ale například i vody nebo přidaného etanolu spolehlivě odhalit.

„Proto se plně stavíme za návrh Svazu vinařů České republiky zřídit komerční laboratoř, ve které by každý producent i prodejce mohl komplexně otestovat vína, která uvádí na trh. K vybudování takového centrálního akreditovaného pracoviště rádi finančně přispějeme," prohlašuje Beránek.

„Na problémy s pančovaným vínem dlouhodobě upozorňujeme. Situace je evidentně vážná, když se problém objevil i u tak velké a prestižní společnosti, která má přísné vstupní kontroly nakupovaných vín, a dokonce i vlastní akreditovanou laboratoř. Je potřeba dodat, že se v tomto případě nejedná o falšované víno, které by obsahovalo vodu nebo etanol, ale spíše o nepovolený postup při výrobě vína. Nadále trváme na tom, že zřízení laboratoře, která by umožnila všem výrobcům a zpracovatelům vína provádět důkladné kontroly, je nutné. Obětí podobného podvodu ze strany dodavatele vína se totiž může stát každý," komentuje situaci prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.
Stáhněte si tuto tiskovou zprávu (Word)