Přeskočit na obsah
Zpět na výpis

Vinobraní na Moravě zahájeno – počasí opět hraje hlavní roli

Nadcházející týden se na vinicích rozjedou sklízecí stroje a mezi řádky vyrazí pracovníci na ruční sklizeň hroznů, začíná vinobraní. Události letošního roku na moravských vinicích opět ukázaly, že vinohradnictví je značně závislé na počasí, které má obrovský vliv na úspěch i kvalitu sklizně.

Letošní rok znovu přinesl vinohradníkům několik výzev. Problematický byl vysoký počet dnů s nadprůměrnými denními teplotami, které uváděly révu vinnou do „klidového režimu“ a brzdily růst bobulí. Na Pálavě, kde panovaly nejvyšší teploty a intenzivní sucho, bobule zaměkly, zabrzdil se jejich růst, a tudíž mají menší velikost a méně šťávy. K tomu také přibyly lokálně škody způsobené kroupami, které poničily část rostlin a hroznů. Situaci komplikovalo také deštivé období v srpnu. Dostatek vláhy sice výrazně pomohl kvalitě hroznů dříve sužovaných suchem, nicméně vysoká vlhkost přispěla i k rozvoji plísní. Po několika letech na Moravě opět škodila peronospora, která se v minulých suchých rocích nevyskytovala.

Sklizeň odstartovala dříve než obvykle

Již prvního září měly rané odrůdy Müller Thurgau a Muškát Moravský dostatečnou cukernatost pro sběr. „Nyní denně sbíráme na našich vinicích vzorky a odesíláme do laboratoře, kde se vyhodnocují kvalitativní parametry, cukernatost a poměr kyselin. Rané odrůdy sklízíme při cukernatosti 17 °NM, vše zatím směřuje k termínu 11. září,“ říká ředitel vinohradnictví společnosti BOHEMIA SEKT Libor Výleta. Sklizeň raných modrých odrůd včetně Modrého Portugalu, z něhož se vyrobí první letošní Svatomartinské víno, začne 18. září. Hrozny jsou v současné době zdravé a v dobré kondici. Sklizeň má potenciál být mírně nadprůměrná, ale vše stále může ovlivnit počasí v následujících týdnech.

Zpět na výpis

Buďme Spolu na sítích