Vinobraní na Moravě zahájeno – počasí opět hraje hlavní roli

Letošní rok znovu přinesl vinohradníkům několik výzev. Problematický byl vysoký počet dnů s nadprůměrnými denními teplotami, které uváděly révu vinnou do „klidového režimu“ a brzdily růst bobulí. Na Pálavě, kde panovaly nejvyšší teploty a intenzivní sucho, bobule zaměkly, zabrzdil se jejich růst, a tudíž mají menší velikost a méně šťávy. K tomu také přibyly lokálně škody způsobené kroupami, které poničily část rostlin a hroznů. Situaci komplikovalo také deštivé období v srpnu. Dostatek vláhy sice výrazně pomohl kvalitě hroznů dříve sužovaných suchem, nicméně vysoká vlhkost přispěla i k rozvoji plísní. Po několika letech na Moravě opět škodila peronospora, která se v minulých suchých rocích nevyskytovala.
Sklizeň odstartovala dříve než obvykleJiž prvního září měly rané odrůdy Müller Thurgau a Muškát Moravský dostatečnou cukernatost pro sběr. „Nyní denně sbíráme na našich vinicích vzorky a odesíláme do laboratoře, kde se vyhodnocují kvalitativní parametry, cukernatost a poměr kyselin. Rané odrůdy sklízíme při cukernatosti 17 °NM, vše zatím směřuje k termínu 11. září,“ říká ředitel vinohradnictví společnosti BOHEMIA SEKT Libor Výleta. Sklizeň raných modrých odrůd včetně Modrého Portugalu, z něhož se vyrobí první letošní Svatomartinské víno, začne 18. září. Hrozny jsou v současné době zdravé a v dobré kondici. Sklizeň má potenciál být mírně nadprůměrná, ale vše stále může ovlivnit počasí v následujících týdnech.